Het WKK-platform is de plaats bij uitstek waar alle belanghebbenden inzake WKK in Vlaanderen elkaar ontmoeten met als bedoeling specifieke of algemene onderwerpen te analyseren, standpunten in te nemen en adviezen voor de overheid te formuleren. Daarnaast wordt ook kennisgenomen van de laatste evoluties (wetgeving, technisch, …) met impact op WKK in Vlaanderen.
Het WKK-platform telt maximaal 37 stemgerechtigde leden, zijnde bedrijven en/of instellingen die lid zijn van COGEN Vlaanderen en verschillende ledencategorieën vertegenwoordigen. Enerzijds eigenaars en exploitanten van WKK-installaties, constructeurs/leveranciers, studiebureaus, energiebedrijven, netbeheerders, wetenschappelijke instellingen en installateursverenigingen. Anderzijds vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid (zoals het VEA en de VREG), die als observator aan het overleg deelnemen. Het lidmaatschap van het WKK-platform is een 3-jarig mandaat.
De onderwerpen die ter sprake komen, hebben te maken met het bevorderen van kwalitatieve WKK in Vlaanderen. Zij kunnen betrekking hebben op de actualiteit, maar kunnen ook te maken hebben met de langetermijnstrategie. De aspecten regelgeving, technologieën en economische rendabiliteit komen daarbij aan bod.
Het doel van het overleg is steeds de onderwerpen op een objectieve manier te benaderen en te streven naar een consensus. De werkzaamheden van het platform kunnen leiden tot een stellingname en/of tot een advies aan de overheid.
Om de werking van dit overlegplatform te ondersteunen kunnen permanente en/of tijdelijke werkgroepen worden opgericht. Die kunnen dan hun aandacht richten op specifieke onderwerpen. Momenteel zijn twee permanente werkgroepen actief. De werkgroep voor bio-WKK buigt zich over het gebruik van biogas en biomassa in al zijn vormen als energie-input voor WKK-installaties. De aandacht gaat hierbij zowel naar de technische, economische als naar de regelgevende aspecten. De werkgroep voor WKK in gebouwen behandelt de problematiek van het gebruik van WKK voor ruimteverwarming en de kleinere installaties in het algemeen, wederom met aandacht voor dezelfde aspecten. Tijdelijke werkgroepen worden in het leven geroepen wanneer daar nood toe is, op aangeven van de overheid, de leden van het platform of de medewerkers van COGEN Vlaanderen.
Meer informatie over de samenstelling, besluitvorming en de rol van het WKK-platform vindt u in het huishoudelijk reglement.
De verslagen van het WKK-platform zijn hier te raadplegen door onze leden.