Plan je een stookplaatsrenovatie? Overweeg je een WKK?
Onderstaand stappenplan overloopt beknopt alle stappen in het proces van idee tot realisatie.
Voor een uitgebreide versie van het stappenplan kan je terecht in de WKK-wegwijzer.
Je vindt er ook een vereenvoudigd stappenplan voor micro-WKK (< 50kW).
Stap 1 Projectidentificatie
Of je nu aan een WKK denkt uit milieuoverweging, financiële redenen of omwille van regelgeving, je moet eerst enkele projectparameters kennen. Hoe meer details, hoe beter!
- Warmteverbruik: hoeveel warmte, temperatuur/druk, constant of variërend…
- Elektriciteitsverbruik en de gelijktijdigheid met de warmtevraag
- Eigenschappen van uw elektriciteits- en gasaansluiting, andere (hernieuwbare) bronnen?
- Beschikbare ruimte: stookplaats, plaatsing, gewicht, buffervat…
De dimensionering van de te plaatsen WKK gebeurt altijd vertrekkende van de warmtevraag. Denk daarom na over de toekomstige warmtevraag en bekijk ook of er mogelijkheden zijn om die warmtevraag te verlagen en of er restwarmtestromen beschikbaar zijn.
Stap 2 Pre-haalbaarheid
De verzamelde informatie laat toe een eerste ruwe inschatting te maken van het vermogen van de WKK en de financiële haalbaarheid van het project. Voor kleinere installaties hebben we een laagdrempelig rekenprogramma, COGENmicro, ontwikkeld dat hier gratis te downloaden is. Voor onze leden stellen we op onze ledenpagina enkele meer gedetailleerde rekenprogramma’s ter beschikking. Hiermee krijgt u meer inzicht in de resultaten en de gemaakte veronderstellingen.
Je kan voor de pre-haalbaarheid ook samenwerken met een studiebureau met kennis van zaken. Neem hiervoor een kijkje in onze bedrijvengids.
Stap 3 Projectontwikkeling
Voor de gedetailleerde uitwerking en realisatie van uw project moet u met heel wat rekening houden. U moet onder andere uw projectpartners kiezen. Hiervoor kan u terecht in onze bedrijvengids.
- Stel een lastenboek op. Beschrijf hierin duidelijk wat wel en niet inbegrepen is en denk zeker ook aan onderhoud.
- Kies een leverancier voor uw WKK.
- Kies één of meerdere firma’s voor de installatie van de WKK, voor de aanpassing van en de inpassing in het hydraulisch circuit, voor de eventuele installatie van een buffer en voor de aansluiting op het elektriciteits- en gasnet. Ook uw leverancier kan u hiermee helpen.
- Neem van bij het begin contact op met de relevante netbeheerders en met uw leveranciers (elektriciteit/gas/…).
- Zoek uit welke vergunningen u nodig hebt, wat de wettelijke vereisten zijn en waaraan u moet voldoen voor de netaansluiting.
- Onderzoek op welke steunmechanismen u aanspraak maakt en vraag tijdig de nodige informatie op bij uw projectpartners.
Het is, zeker voor grotere projecten, vaak aangewezen om u in dit proces te laten bijstaan. Een leverancier/installateur/studiebureau kan u professionele ondersteuning bieden wat de kwaliteit van uw installatie en een vlot verloop van het proces ten goede komt. Ook bij kleine projecten wordt de inpassing van de WKK in het hydraulisch circuit best aan experten overgelaten.
Stap 4 Installatie en indienstname
Voor de installatie is een goede planning en opvolging van groot belang. Een vlotte indienstname kan enkel wanneer alle keuringen aanwezig zijn. De verschillende delen van de installatie (gasaansluiting, elektrische aansluiting, hydraulisch circuit, motor...) worden één voor één in dienst genomen, waarbij telkens de betrokken partijen aanwezig moeten zijn en de nodige documenten moeten worden ondertekend. Vermijd onnodige vertragingen door voldoende aandacht te besteden aan de planning en duidelijke afspraken te maken met de betrokkenen.
Stap 5 Exploitatie
Zeker in de beginfase moet de werking van uw installatie opgevolgd worden, op langere termijn is regelmatig onderhoud cruciaal. De frequentie en impact hiervoor zijn afhankelijk van de gekozen technologie. Je werkt hiervoor best samen met een gespecialiseerde firma.
Naast je eigen proces moet je bij de uitbating rekening houden met eventuele vereisten of zelfs stuursignalen van de netbeheerder. Je kan ook nog optimaliseren door in te spelen op de marktprijzen of diensten aan te bieden aan de netbeheerder. Zorg wel steeds voor dat je de warmte nuttig kan gebruiken.