Het plaatsen en uitbaten van een WKK is onderhevig aan heel wat regelgeving die enerzijds een aantal verplichtingen oplegt aan WKK-installaties, maar die anderzijds ook de steunmechanismen regelt. Op deze pagina vindt u een overzicht van de regelgeving per beleidsniveau.
Wij werken aan de actualisatie van deze pagina, binnenkort vindt u hier de geüpdatete versie!
Europees beleid
Een welvarende, moderne, concurrerende en klimaatneutrale economie tegen 2050, dat is de Europese langetermijnvisie die de Europese Commissie op 28 november 2018 voorstelde. Meer info hierover is te vinden op de website van de Europese Commissie. De EU werkt nu op basis van deze visie een concrete strategie uit die in het jaar 2020 zou worden voorgesteld. Deze strategie bouwt verder op verschillende afspraken die de EU-lidstaten reeds maakten, waaronder de 20-20-20-doelstellingen in 2010. In 2014 werd het kader voor het klimaat- en energiebeleid voor 2030 overeengekomen. In 2018 werden sommige doelstellingen herzien in het kader van het Clean Energy Package.
Hieronder een samenvatting van de belangrijkste doelstellingen tegen 2030:
- minstens 40% reductie van CO2-uitstoot t.o.v. niveau van 1990;
- minstens 32% van de energie uit hernieuwbare energiebronnen;
- indicatieve energiebesparingsstreefwaarde van 32,5%.
De Energie-Efficiëntie Richtlijn is het voornaamste instrument voor het Europese energiebeleid en voorziet een hele reeks bindende maatregelen op alle niveaus van de energieketen. Het vormt de basis van een actieplan voor energie-efficiëntie dat elke lidstaat om de 3 jaar dient op te stellen om de doelstellingen te bereiken. In het hoofdstuk WKK-beleid en -regelgeving van de WKK-wegwijzer vindt u een overzicht van de meest relevante EU-beleidsmaatregelen i.v.m. WKK.
Beleid op federaal niveau
De federale overheid is bevoegd voor de zaken waarvoor een gelijke behandeling op het nationale niveau vereist is waaronder o.a.:
- de transmissienettarieven,
- het hoogspanningsnet (>70 kV),
- de opslag en het vervoer van aardgas,
- de productie van elektriciteit (uitgezonderd groene stroom en WKK),
- kernenergie.
De voor WKK relevante aspecten van Belgische wetgeving worden samengevat in het hoofdstuk WKK-beleid en -regelgeving van de WKK-wegwijzer. U vindt ook meer info op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.
Vlaams energiebeleid
Inzake energiebeleid is het Vlaams Gewest o.a. bevoegd voor:
- de lokale transmissie en de distributie van elektriciteit op een spanning ≤ 70 kV,
- de distributie van aardgas,
- de distributienettarieven,
- de productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare energiebronnen en WKK,
- de milieu-aspecten,
- het rationeel energiegebruik,
- de sociale aspecten zoals maximumprijzen,
- de netten voor warmtevoorziening op afstand.
Vanaf mei 2014 werd de dossierbehandeling groene stroom en warmte-krachtkoppeling en de berekening van de certificaten overgedragen van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) naar het Vlaams Energieagentschap (VEA).
De voornaamste energiegerelateerde beleidsdocumenten zijn het Energiedecreet en het Energiebesluit. Het Energiedecreet beschrijft de algemene bepalingen van het Vlaams energiebeleid. Het heeft als doel de werking van de Vlaamse elektriciteits- en gasmarkt te verzekeren, de continuïteit van de energievoorziening in het Vlaamse Gewest te waarborgen en staat in voor o.a. milieuvriendelijke energieproductie, rationeel energiegebruik en -beheer en energieprestaties van gebouwen (EPB). De concrete invulling van het Vlaams energiebeleid is terug te vinden in het Energiebesluit.
Bio-WKK
Specifiek voor bio-WKK zijn er een aantal bijkomende regelgevende documenten van belang. Bio-WKK kan naast warmte-krachtcertificaten ook groenestroomcertificaten verkrijgen. Hierbij zijn de duurzaamheidscriteria uit het Duurzaamheidsbesluit van belang. Daarnaast moet men rekening houden het Materialendecreet voor het beheer van afvalstoffen en het besluit inzake VLAREMA (VLAams REglement voor het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen).
Installaties voor de productie van nuttige groene warmte, de benutting van restwarmte en de productie en injectie van biomethaan kunnen in aanmerking komen voor een investeringssteun. Deze steun wordt toegekend aan de hand van een call-systeem.
U vindt meer info over het Vlaams energiebeleid in het hoofdstuk WKK-beleid en -regelgeving van de WKK-wegwijzer en op de website van het VEA.
Bijkomende normen en richtlijnen
Naast regelgeving op overheidsniveau moet ook rekening gehouden worden met een aantal reglementen van de distributienetbeheerders die worden opgesteld door de koepelorganisatie Synergrid. Verder zijn er een aantal voorschriften die de stookplaatsnormering vastleggen en moet men ook rekening houden met voorschriften voor elektriciteit, aardgas en akoestiek. Meer info hierover is te vinden in het hoofdstuk WKK-beleid en -regelgeving van de WKK-wegwijzer.