Kanaal Z Energy reportage voor Luminus Solutions

De energie-efficiëntie van gebouwen speelt een doorslaggevende rol om de klimaatdoelstellingen te halen. Vooral in oudere woningen en openbare gebouwen is nog veel ruimte voor verbeteringen. Dat besefte ook de sociale huisvestingsmaatschappij De Anderlechtse Haard/Foyer Anderlechtois.


De Anderlechtse Haard besloot in 2015 een grootschalig renovatieproject uit te voeren voor zijn sociale woonblokken. Daarvoor werd een onderhouds- en energieprestatiecontract afgesloten met Luminus Solutions.


"Le Foyer Anderlechtois est une société immobilière de service public. Notre objectif est d’améliorer le cadre de vie de nos locataires. Entre autres par la mise en conformité du patrimoine, des rénovations et de nouvelles constructions. A l’horizon 2023 nous aurons en gestion près de 4500 logements, collectifs et individuels." - Christophe Verbiest, Anderlechtse haard

De werkzaamheden, goed voor een investering van 6 miljoen euro, worden gefinancierd via Luminus Solution waardoor de Anderlechtse Haard een onmiddellijke besparing op haar facturen ziet. In de scope van dit project zitten 2632 appartementen in 45 gebouwen in Anderlecht. Het omvat naast een degelijke renovatie van de gebouwen en verwarmingsinstallaties ook 31 nieuwe ketels, 7 zonnepaneelinstallaties en de integratie van 17 WKK's van 15 tot 110 kWe.

"We starten met een gedetailleerde audit van de installaties om per geval te bepalen wat de beste oplossing is. Dan voeren wij alle werken uit volgens het “sleutel op de deur” principe. Vanaf het begin van het contract zorgen onze teams van technici 24 uur per dag voor de goede werking en het onderhoud van de technische installaties. Zo kunnen wij ook op langere termijn garant staan voor de beoogde energieprestaties." - Ben Segers, Luminus Solutions

De aflevering wordt ingeleid door Thomas Raes, Head of Energy Transition Solutions bij Sibelga. Sibelga is de distributienet beheerder voor elektriciteit en gas in de Brusselse hoofdstad.
Thomas Raes benadrukt dat Sibelga zijn rol als distributienet beheerder uitvoert in symbiose met de energie transitie. Om de CO2-emissies terug te dringen, is WKK volgens hem één van de meest geliefde concepten in Brussel. Hij vindt het een zeer interessante oplossing om in een deel van de warmte- en elektriciteitsbehoefte te voorzien, vooral in stedelijke context. Zo geeft hij aan dat 1 MWe aan geïnstalleerd vermogen 700 ton CO2-uitstoot verhindert.

Bekijk de reportage hier.

Geplaatst op 29 september 2020