CoDE inspiratiesessie - Sectorkoppeling en systeemintegratie

Sectorkoppeling & systeemintegratie

Dit event werd in het kader van het Collectief Duurzame Energie (CoDE), een onderdeel van het VLAIO-netwerk, tot stand gebracht en ondersteunt bedrijven bij hun duurzame transitie. Samen met onze partners, Biogas-E, COGEN Vlaanderen, Flux50 en ODE Vlaanderen, bundelen we de krachten van vergroening, digitalisering en circulariteit. Onze focus ligt op samenwerking en het omarmen van innovatieve oplossingen om jouw bedrijf te helpen groeien en verduurzamen.


Verruim je blik op de aanpak rond energie in en rond jouw bedrijf. Eén van de uitdagingen van de klimaat- en energietransitie is de overgang naar een geïntegreerd energiesysteem via sectorkoppeling. Sectorkoppeling is een concept binnen de energietransitie dat verwijst naar de integratie en samenwerking tussen verschillende energiedragers en sectoren, zoals elektriciteit, warmte, mobiliteit en industrie. Dit met als doel om energie-efficiëntie te verhogen, hernieuwbare energiebronnen beter te benutten, en CO₂-uitstoot te verminderen door een slimmer en flexibeler energiesysteem te creëren. Niet louter op niveau van jouw bedrijf, maar ook dat van onze volledige maatschappij.

Wat zijn de aandachtspunten bij het ontwerp, hoe begin je eraan en hoe baat je de installatie uit? Vertrekkende van enkele bestaande use cases proberen we je in klassikale setting, interactief, verder wegwijs te maken in deze materie. Schrijf je vandaag nog in en kom het te weten tijdens deze inspiratiesessie.

Heb je de smaak te pakken na deze inspiratiesessie en op zoek naar meer? Fijn! We nemen je graag verder mee in een toekomstig Lerend Netwerk.

Programma

9:00Ontvangst
9:30Verwelkoming & inleiding
9:45Engineering en procurement: projectmatige aanpak voor realisatie van energieprojecten – toegelicht a.d.h.v. WKK case bij de VUB - Tom Franssens, SWECO
10:45Procesplanning in de Industrie: Digital Twins als Flexibiliteitsmotor - Jens Baetens, Entras
11:45Lunch
12:45Glastuinbouw: Netondersteuning door multi-asset en multi-market approach - Frans De Nayer, Den Berk Délice
13:20Lokaal, duurzaam en flexibel: de aanpak van Guilliams Green Power - Rohald Guilliams, Guilliams Green Power
13:55

Een blik over de grens: de Duitse cases 'PlanET' & 'Benning Agrar-Energie' - Christian van Tiggelen, 2G Energy

14:40

Koffiepauze

14:55

Use case Biosynergy: Bio-massa en warmte uitwisselen op een bedrijventerrein in Ronse – Thibaut De Veyt, Biosynergy

15:30Hoe bedrijventerreinen zelf in hun behoefte kunnen voorzien – een integrale aanpak van de water- en energiehuishouding: Keiberg case - Bram Adams, Interleuven
17:00

Einde

Praktische info

Locatie

Bedrijventerrein Keiberg-Vossem, Leuvensesteenweg 152/N3, 3080 Tervuren

Deelnameprijs

Dankzij de steun van VLAIO geniet u van een verminderde prijs:
- Leden: € 185 (excl. btw)
- Niet leden: € 220 (excl. btw)

Betrokken

CoDE

Dit evenement wordt georganiseerd vanuit het Collectief Duurzame Energie (CoDE), onderdeel van het VLAIO-netwerk, en ter ondersteuning van bedrijven bij hun duurzame transitie. Samen met onze partners, Biogas-E, COGEN Vlaanderen, Flux50 en ODE Vlaanderen, bundelen we de krachten van vergroening, digitalisering en circulariteit. Onze focus ligt op samenwerking en het omarmen van innovatieve oplossingen om jouw bedrijf te helpen groeien en verduurzamen.

Meer informatie over CoDE en onze events op www.duurzame-energie.org.

VLAIO

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil VLAIO projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. CoDE maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar je gebruik van kan maken.

Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen. #sterkondernemen

din 13/05/2025 van 09u00 tot 17u00

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!